Culinaire inspiratie
W I L D P L U K K E N

 HOME 

 BLOG 

 AGENDA 

 REACTIES 

 WINKELS 

 CONTACT 

 TIPS & LINKS 
 

 WILDE ZADEN 

twitter link

facebook button


BEA´S BLOG

16 maart 2015

Het is weer tijd voor gefrituurde brandneteltoppen. Je ziet ze overal opkomen. Pluk ze en geniet van de weldadige werking. Brandnetels maken je sterk! Verleden jaar heb ik geleerd hoe ik superlekkere tempura kan maken. Het is eventjes wat werk, maar zeker de moeite waard. Zo maak je gefrituurde brandneteltoppen in tempura:

Pluk een flinke kom vol brandneteltoppen en was ze goed. Maak als volgt tempura: van drie eieren het eigeel en eiwit scheiden. Het eigeel los kloppen en daarna net zo veel ijskoud water als eigeel toevoegen en nog een keer loskloppen. Een kopje bloem toevoegen plus een beetje peper & zout. Dit weer flink mixen. De eiwitten in een andere kom mixen totdat een stevige massa ontstaat. Daarna alle ingrediënten met elkaar vermengen. Doe dat met een houten lepel en niet met een mixer. Misschien nog een beetje ijskoud water toevoegen als het beslag niet vloeibaar genoeg is. Daarna de brandneteltoppen in de tempura dopen, even heen en weer bewegen en ze daarna direct in kokosolie op de juiste temperatuur bakken. De olie moet heet genoeg zijn. Er ontstaan belletjes als je de brandneteltoppen in de olie doet. Na 1 - 2 minuten de brandneteltoppen omdraaien en de andere kant ook goed laten frituren. Warm opeten is het lekkerst!

24 oktober 2014

Ineens helemaal in de ban van de NS publieksprijs. Mensen kunnen op een van de 6 genommineerde boeken stemmen of op een boek naar eigen keuzen. Prachtig vind ik dat!!

Hoe geweldig zou het zijn als een totaal onbekende auteur met een nieuw boek zou winnen? Mijn boek ´Culinaire inspiratie WILDPLUKKEN´ is sinds een maand te koop in allerlei boekhandels en andere winkels. Wil je op mijn boek stemmen? Dat kan hier: www.nspublieksprijs.nl/boek/eigen-keuze

Om te stemmen hoef je alleen de titel en mijn naam ´Bea Möllers´ bij auteur in te vullen. Plus je mailadres. Daarna kom je op een pagina, waar je meer gegevens in kan vullen om zelf ook iets te winnen, maar dat hoeft niet.

Verleden jaar hebben bijna 100000 mensen gestemd. De winnende titel heeft dus heel veel stemmen nodig. Ergens dus een kansloze zaak om het te proberen, maar met een beetje geluk en heel veel hulp van vrienden is het mogelijk!

Om te stemmen hoef je alleen de titel en mijn naam ´Bea Möllers´ bij auteur in te vullen. Plus je mailadres. Daarna kom je op een pagina, waar je meer gegevens in kan vullen om zelf ook iets te winnen, maar dat hoeft niet.

Verleden jaar hebben bijna 100000 mensen gestemd. De winnende titel heeft dus heel veel stemmen nodig. Ergens een kansloze zaak om het te proberen, maar met een beetje geluk en heel veel hulp van vrienden is het mogelijk :)

6 oktober 2014

Al de hele dag bezig met de eikeltjes uit Duitsland. Geduld is al een schone zaak bij het wildplukken en bij de toebereiding van een wildplukgerecht zeker. Inmiddels heb ik besloten om geen eikeltjeskoffie te maken, maar eikeltjeskoekies. Als het niet nodig is drink ik geen eikeltjeskoffie :-)

Eikeltjeskoekies daarentegen lijkt me geweldig. Ik heb nog een potje Cramailotte (paardebloemengelei) in de koelkast staan. Dat lijkt me heerlijk als vulling voor het koekje.

Vanmiddag heb ik de eikels in een koekenpan gedaan en met een deksel erop op een laag vuurtje een heel tijdje laten pruttelen. Een enkel eikeltje was een beetje aangebrand. Bijna alle andere eikeltjes hadden na een tijdje een barst.

Daarna was het makkelijk om de schil van de vruchten te verwijderen. 1 eikeltje geproefd en eerst dacht ik dat de smaak best meeviel. Zou roosteren op een zacht vuur voldoende zijn om de tannines en andere stoffen te neutraliseren? Niet dus. Ik voelde de ´samentrekkende werking´ nog uren later.

Koken dus, de gepelde eikels. Voor het koken zag het er best mooi uit. Na het koken zag het er minder mooi uit, een vieze bruine derrie. Bruine derrie door de gootsteen gespoeld en het koken nog 3 keer herhaald.

Daarna ook een lading eikels in de oven (een gasoven) gedaan en op de laagste stand zo´n 2 uurtjes laten bakken, met een theedoek in de deur zodat de warmte en het vocht konden ontsnappen.

Roosteren in de oven gaat beter dan in de koekenpan. Morgen nog een lading eikeltjes pellen en dan koken, koken en nog een keer koken. Daarna wordt het spannend. Gelukkig heb ik de koekjes pas overmorgen (voor de reporter van Radio Noord Holland, die mij woensdag as gaat interviewen) nodig, anders zouden de wildplukkoekies nog een stressig gebeuren zijn. En dat is nou net niet de bedoeling :-)


2 oktober 2014

Op vakantie in Duitsland, in Bad Bentheim, en op zoek naar tamme kastanjes. Op de eerste vakantiedag ook meteen gevonden (in het park bij de burcht), alleen was de plek 'bezet' door allerlei andere mensen die met stokken naar de boom gooiden in de hoop op een mooie oogst. Ik werd er chagrijnig van, naderhand was dat uit hebzucht. IK was van plan om kastanjes te oogsten en de oogst was magertjes, maar 5 of 6 stuks. 

Vandaag weer bij de boom geweest en alweer waren er mensen met stokken. Dochterlief Tessa vond het niet leuk. Niet uit hebzucht, maar niet leuk voor de boom. 'Dat doe je toch niet’.

Wij gingen wandelen en vonden onderweg heel veel zaadjes van cosmea’s en afrikaantjes. Genoeg voor het duinlandje en ook nog om te verkopen en weg te geven. Prima dag dus en tamme kastanjes kunnen we ook kopen als we ze willen eten. De oogst van gisteren eten we niet op, wij kweken er nieuwe bomen mee. 

Op de terugweg kwamen we weer langs de boom. Nog steeds een man met een gooistok en een jongetje met een fietshelm op, ook met stokken. Ze gooiden de stokken steeds weer in de boom, maar de kastanjes wilden er niet uit vallen. 

De man ging gefrustreerd weg en het jongetje bleef nog een tijdje in de hoop op een paar eetbare kastanjes. Nog steeds helemaal niets. Het jongetje vroeg aan ons hoe laat het was en ging gauw fietsen om op tijd thuis te zijn. Hij was onwijs trots op zijn oogst. Misschien 10 kastanjes, meer was het niet. Hij had ze ook rauw gegeten, maar vond ze niet lekker.

Ik was heel bij dat hij weg was. Nu kon de boom het werk doen en konden de vogels helpen. Het duurde niet lang voordat de eerste vogels kwamen en een paar kastanjes naar beneden vielen. Misschien heeft de boom ze zelf gegeven, misschien hebben de vogels mee geholpen. 

Naderhand erg jammer voor het jongetje. Dat zou nou zo leuk geweest zijn. Zien hoe de kastanjes zonder stokken gooien uit de boom vallen. Gewoon omdat ze nieuwe bomen willen worden en dat de vogels graag mee helpen. 

Ik moet dat allemaal ook nog leren. Gisteren dacht ik nog dat ik pijl en boog wilde hebben om de kastanjes uit de boom te schieten. Nu niet meer. De boom doet het zelf en de vogels helpen mee. Jammer voor het jongetje. Ik wou dat ik het hem nog kon vertellen, maar morgen moeten we al weer terug naar huis.


wildpluken stukje in de betere wereld.

29 september 2014: vandaag op pad geweest en een tamme kastanje in de buurt gevonden, bij de Abdij in Egmond-Binnen. Nog geen bruikbare kastanjes op de grond gevonden. Heel benieuwd wat er de volgende weken op de grond ligt. Zo heerlijk, gepofte kastanjes. Rauw zijn ze ook eetbaar. Toen ik thuis kwam zag ik goed nieuws in de mailbox, een mooie stukje in de Betere Wereld, voor de editie oktober/november. Geweldig dat zo veel mensen over mijn boek lezen. Bezoek ook de website van De Betere Wereld: www.debeterewereld.nl

 


VRIENDEN VAN
WILDPLUKKEN


you be do

moezziez

restaurant natuurlijk

 

 Culinaire inspiratie is een website van BeaMedia   -  Samenweid 35   -  1935AZ Egmond-Binnen   -  info@beamedia.nl    -   06 33 098 303   -  © BeaMedia 2014